Eddy Walthaus' homepage en weblog

triggered by reality

SWOT analyse offshoring


Onderwerp: “SWOT analyse over IT-offshoring”
Datum: 3 februari 2011

Rini van Solingen (deeltijdhoogleraar TU Delft) heeft een SWOT analyse opgesteld ten aanzien van IT-offshoring. Hij ziet voor organisaties positieve en minder positieve kanten, kansen en bedreigingen.

Sterkten
Extra capaciteit
Wereldwijde aanwezigheid
Tijdsverschillen
Lagere kosten

Zwakten
Afstand
Nieuwe kosten
Misverstanden
Minder contact

Kansen
Snelheid en flexibiliteit
Rendementsgroei
Nieuwe markten
Leuker werk

Bedreigingen
Communicatieproblemen
Risicovoller
Onbestendige kostenvoordelen
Kennisverlaging

Rini’s belangrijkste conclusie is dat je offshoring het beste kunt (laten) begeleiden met een expert, zodat je alle pro’s en con’s in kaart hebt voordat je aan offshoring begint. Daarnaast moet je niet alleen naar (korte termijn) kosten kijken maar ook naar (langere termijn) opbrengsten - in de vorm van kwaliteit, doorlooptijd en rendement.

Bij zijn bronnen verwijst Rini naar een (nog lopend)
promotie onderzoek bij de TU Delft op het gebied van agile offshore software ontwikkeling:

Ik geef in mijn reactie in Computable online aan dat ik het grotendeels met Rini eens ben: deze zelfde argumenten komen we tegen bij de business cases voor outsourcing (waarschijnlijk omdat offshoring vaak een component van outsourcing is).

De volgorde (weging) van de (16) genoemde factoren is per organisatie verschillend en zal in de loop der tijd veranderen, maar de ingezette globalisering zal alleen maar verder toenemen. De kennis en ervaring van offshore medewerkers/bedrijven zal verder toenemen, waardoor ze ook de meer kennis-intensieve activiteiten kunnen gaan uitvoeren. Dat vraagt - op korte termijn - een nieuwe aanpak binnen Nederlandse bedrijven, overheid en onderwijs: welke toegevoegde waarde (opbrengsten) leveren wij (nederlandse IT'ers) als verbindende schakel tussen de demand-organisatie (interne of externe klant) en de offshore leverancier? Wordt IT een 'commodity' zoals stroom/water/licht, en houden we ons over 10-20 jaar alleen nog met de business bezig (net als in de tijd toen er nog geen computers waren)?

Twee erg retorische vragen natuurlijk, waar niet zomaar een antwoord op te geven is. Het meest verleidelijk lijkt het echter om beide vragen met “ja” te beantwoorden: Ja, wij moeten in Nederland die verbindende schakel blijven verzorgen (doordat we de business beter begrijpen dan de offshore-partij) en ja, IT wordt een commodity (de tijdslijn kunnen we nog betwisten).
Betere vragen zijn dus: welke business willen we als “BV Nederland” leveren, welke innovaties kunnen we (blijven) bedenken, en hoe gaan we dat doen - welke klanten hebben we dan, welke kennis hebben we daarvoor nodig, welk onderwijs is daarvoor nodig?